Kezdőlap > Offtopic > K-TERA such as KID-TERA?

K-TERA such as KID-TERA?

Már jó két hete pörögnek a téma körül a koreai online MMORPG magazinok és megmondom őszintén már megpróbáltam nekiállni ennek a postnak néhányszor, de annyira nagy facepalm az egész, hogy egyszerűen eddig nem tudtam hogyan nekifogni. A történet valahonnan onnan indul, hogy januárban ingyenessé vált a TERA Dél-Koreában (melyet nem sokkal követett a nyugat is…). A kiadónak nagyon komoly tervei voltak a free-to-play transition kapcsán, azonban a számok csak nem jöttek. Az egyesített koreai netcafe adatok alapján bár az első néhány hétben komoly lendületet vett a játékosbázis növekedése, azonban ez csak arra volt elég, hogy a 20. helyről a 11-ig másszon fel, majd ezt követően stagnálni kezdjen a 13-15 hely között. Mindez főleg azért is meglepetésként érhette a koreai kiadót, mivel ezzel párhuzamosan a nyugati f2p átállások igen sikeresek lettek. A legfrissebb információk szerint az EU és az NA aktív játékosbázis más lassan meghaladja a 3 milliót is és a játék lényegében még csak most vetkőzte le a gyerekbetegségeit (lásd pl. Nexus lag).

Ahogy fentebb is írtam jó két hete indult el a legújabb marketing váltás híresztelése. Előbb csak egy facebook üzenet jelent meg az alábbi képpel, majd szépen lassan minden nagyobb híroldal is átvette a közleményt:

kidtera_trans004

Mivel a free-to-play átállás a jelenlegi kontenttel nem hozta a várt sikert az anyaországban, ezért a kiadó úgy döntött, hogy célcsoportot vált. A váltás már élesítésre is került a K-TERA szerveren (márc 28 patch), azonban csak a jövő héttől aktiválják (akinek van k-tera accountja az már hétfőtől “élvezheti” a változást)  Ennek egyik leglátványosabb megnyilvánulása az, hogy az összes karaktert modellt átvariálják ilyen vicces nagyfejű képregényszerű (manga-szerű???) figurává. Az első hónapban ez még opcionális lesz, azonban a májustól minden karakter automatikusan átkonvertálódik.

kidtera_trans009

Természetesen a célcsoport váltás nem csak annyi változást jelent, hogy a karakterek gyerekké változnak. Hosszú hónapokig vizsgálták a 6+ korosztálynak szánt játékokat és megpróbálták abból a legfontosabb és legérdekesebb momentumokat átemelni a KID-TERA-ba. Alábbiakban összefoglalnám a fontosabb változásokat amik már május 1-től életbe lépnek a KID-TERA-ban:

 • A fiatalabb korcsoport miatt kikerülnek a játékból a bonyolult hosszú dialógusokat tartalmazó questek és cutscene videók. Helyette sokkal több emóciót és kevesebb szöveget tartalmazó miniküldetések és videók kerülnek a játákba.
 • Bekerül a játékba egy újabb szakma: cooking, azaz főzés. A szakma igen bonyolult és egyben viccesre is sikeredett. Vannak bizonyos alapanyagok amiket csak bizonyos classok tudnak gyártani. Pl. húst kloffolni csak a berserker tud, de ha pl. darálthús kell valamihez azt meg csak a warrior tudja megcsinálni. Hogy miért fontos mindez? A játék egyik legfontosabb új tartalma a cooking köré fog épülni. A meglévő instanceokat némileg átalakítják és lesz lehetőség arra, hogy bizonyos bossokat pl. a játékosok megetessenek és ezáltal megszelídítsék őket és ezáltal kapjanak akár fix lootokat is.
 • A matchmakingben lesz olyan opció, hogy “pacifista” módon akarod teljesíteni az adott instancet. Ilyenkor csak olyan más játékosokkal rakhat össze a játék, akikkel közösen megetetni, simogatni és vagy éppen szelídíteni akarjátok a bossokat, mobokat, trashpackeket.
 • A mobok megszelídítésére egyébként nagyon sok megoldás lesz, az etetés ebből pl. csak az egyik megoldás, mely csak bizonyos bossoknál/moboknál lehet sikeres. Van olyan boss, akinek pl. meg kell keresni a gyerekkori kedvenc játékát és odaadni neki, van ahol pl. patkányokat kell gyűjteni a mobnak akiktől fél és félelmében a játékosokhoz fut segítségért és persze sok egyéb vicces dolog is történhet. Könnyen ellenőrizhető, hogy melyik mob mennyire barátságos, szelíd:

kidtera_trans032

 • Ez az extra info bar mutatja, hogy az adott szörny mennyire barátságot/védelmező már az irányunkba. Ha a bar több mint a fele már kék, akkor a szabadon oda lehet menni a mobhoz, ha túl vagyunk a 70%-os jelölésen is, akkor szelídbe vált és megajándékoz bennünket. (Erről később)
 • A Koreai gyermekvédelmi törvények miatt kiskorú nem vehet részt semmilyen szerencsejáték szerűségben és nem lehet kitéve a véletlen okozta negatív sokknak, ezért a játékból szinte teljesen száműzik a randomitást. Mit is jelent ez a gyakorlatban:
  • Nincs többé randomitás a masterworkingben. Ellenben havonta egy darab itemet tudsz csak masterworkölni egy igen hosszú speciális küldetésen keresztül.
  • Nincs többé randomitás az enchantolásban sem. Viszont fontos változás: megszűnik a játékban a “fodder fogalma” és lvl60-tól csak enigmatic itemek esnek. Tehát bár minden enchantolás sikeres lesz, de ahhoz alapanyagként csak enigmatic itemeket lehet használni.
  • Apropó enigmatic: Nincs rng az enigmaticnál sem. Az Incinerate scroll viszont csak az első random slotot nyitja meg az adott tárgyon (viszont ott a játékos tudja megválasztani, hogy a lehetőségek közül melyik stat unlockolódjon). Ha a játékos szeretné a többi slotot is unlockolni, akkor ehhez spellbindet kell használnia.
  • Bossok lootja: Ha a játékosok a jelenlegi rendszer alapján csak leölik az instance szörnyeket, akkor nem változik semmi, ha viszont használják az új cooking/taming skilleket, akkor a mobokat/bossokat el lehet juttatni a szelíd állapotba (70% a taming baron), ilyenkor a mob megajándékozza a játékokat >> Minden játékos szabadon választhat egy lootot az adott mob teljes valued-loot táblájából.
 • Mivel a 18-as karika lecserélésre kerül a 6+-os karikára ezért a teljes combat rendszert is átalakítják, a mobokból vér helyett ilyen zöld nyálka fog folyni. Fontos, hogy nincs vérfröccs és semmi hasonló. Ha jól értelmezem a leírást, akkor valamilyen nyálkás gumicukor szerűség lesz a vér helyett. Bár lehet ezt félre értettem.
 • Természetesen 6+-os játékosok számára egymás gyilkolása teljesen kizárt, így a játékból száműzik az összes direkt PvP-t. A PK teljesen megszűnik, ellenben a duel, deathmatch és a battleground/arena is megmarad. Annyi változik viszont, hogy PVP-ben a játékosok nem veszíthetnek HP-t és nem használhatnak fegyvert sem. Unarmed megy a “harc”, a HP helyett pedig egy külön “Spirit” bar adja, ami azt mutatja, hogy mennyire van még kedved játszani. Természetesen a karaktert egymást nem püfölik, hanem csikizik, grimaszokat vágnak, kinevetik egymást, kiabálnak egymással, stb.

Röviden ennyi lenne a lényeg, bár még bőven vannak apróbb változások, pl. a mobok küllemében, az NPC-k viselkedésében (lesz pl. mood faktora az NPC-knek, ha sokan adnak/vesznek nála, akkor behisztizik és meg kell nyugtatni, hozni neki egy fagyit vagy mesélni neki egy történetet, különben szóba sem áll velünk), stb-stb.

Ami viszont fontos: A nyugati kiadók egyelőre SEMMIT nem nyilatkoztam még erről a váltásból. Kétlem, hogy nálunk is hasonló átállást fontolgatnának, bár tény, hogy a Gameforge szintén inkább a fiatalabb korosztályok felé nyit. De ettől függetlenül nem hinném, hogy reális esélye lenne nálunk is egy ilyen átállásnak, maximum azt tudom elképzelni, hogy fellőnek néhány KID-TERA szervert itt is. Mindettől függetlenül persze jó kérdés, hogy a Bluehole mennyi erőforrást fog fordítani a “hagyományos” TERA fejlesztésére.


Kategóriák:Offtopic Címke: , , ,
 1. Imperion
  március 31, 2013 - 10:45 du.

  Uhh ez nagyon durván hangzik. Remélem azért nálunk is behozzák ezt, mert a gyerkőcöknek ez tényleg jó lenne

 2. !PalacsintA
  március 31, 2013 - 10:45 du.

  EEEZZZ MMIIII??? TÉNYLEG EZ LESZ EBBŐL? NEEEEEEE

 3. TemPaki
  március 31, 2013 - 10:47 du.

  Azok a fejek. Vicces lesz így. Bár én szerintem ennek így nem lesz nagy jövője. Nem hiszem, hogy ennyire egyszerűen át lehetne állni a 6 éves korosztályra. Ehhez ennél sokkal több változtatás kellene szerintem.

 4. Alienware
  március 31, 2013 - 10:48 du.

  Én ez nem akarom 😦 Ne rontsák már el a játékot kérlek! :((((

 5. WoW_first_MMO
  március 31, 2013 - 10:50 du.

  Akkor marad a wow… Kár érte.

 6. Nolda
  március 31, 2013 - 10:50 du.

  Április bolondja…. legalábbis remélem

 7. Kili
  március 31, 2013 - 10:54 du.

  Nem tűnik fel senkinek hogy 1 óra múlva április 1 ? 😉

 8. Chiccoo
  március 31, 2013 - 10:55 du.

  március van 😦 szóval komoly úgy tűnik

 9. Coglion
  március 31, 2013 - 10:55 du.

  Ez vicc, nem hiszem el miért kell 6 éveseknek csinálni egy játékot ami 18+nak indult. Mindegy, nem is szenvedek addig az enchanttal, enigmatikkal, majd megvárom hogy felmenjen magától….

  Arról van hír, hogy mi lesz a GVG-vel? Lesz még választás, Vanarch?

 10. Adaam5
  március 31, 2013 - 10:59 du.

  Ha igaz lenne már többen csámcsognálak rajta 😀 de jó cikk,én nagyon beszartam 😀

 11. Mayen
  március 31, 2013 - 11:11 du.

  Úgy tudtam, hogy ez lesz! Mindig ez van, beleszeretek egy koreai játékba majd egyszerűen tönkre teszik! Remélem KimJongUn tényleg elküldi azokat az atomokat Dél-Koreára és földbe dörgöli ezt az egész büdös bagázst! Atomot nekik!

  • mz
   április 1, 2013 - 1:18 du.

   Szerintem kezeltesd magad!

 12. Pocak
  március 31, 2013 - 11:25 du.

  Ennyi komnetelőből egy sem vette a fáradtságot, hogy a linkekre katintson!
  Az első link nem más, mint egy bolondok napi esemény bejelentése.

  Nos akkor kik lettek április bolondjai? 😛

  Szép volt Meno! 😉

 13. Sidori
  március 31, 2013 - 11:43 du.

  Jó kis Bolondok napjai ajándék 😀

 14. Piki
  március 31, 2013 - 11:48 du.

  Aprilis 1 , Még el is hittem először XD

 15. IceSkull
  március 31, 2013 - 11:50 du.

  Jó volt ez Meno de szerintem kicsit túlspiláztad a sztorit, az értelmesebbek rögtön rájönnek, hogy ez egy áprilisi tréfa. 🙂 Akik meg kicsit követik a külföldi tera eseményeket, azok meg még azt is tudják mitől lehet nagy feje egy karakternek vagy akár nőhet maga a kari a háromszorosára. 😉
  Amúgy grat a poszthoz, simán elmehetnél meseírónak is! 😀
  Örülök, hogy minden évben van egy ilyen vicces része is az oldalnak, nice job! 🙂

 16. Enemyx
  április 1, 2013 - 4:57 de.

  Akinek a végére nem esik le a lényeg annak ajánlom nézze meg milyen nap van. 😀

 17. Enemyx
  április 1, 2013 - 7:42 de.

  Viszont viccet félre téve tényleg kerül egy kis bonusz a játékba, méghozzá a poporikhoz. 😀 http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/577799_10152328568535032_1322256368_n.jpg

  • Maya
   április 2, 2013 - 1:11 du.

   Elborzadva olvastam mi lessz, de a pvp résznél ahol csikizés volt … eszembe jutott hogy hoppá bolondok napja jöhet. Huuu majdnem megkajáltam … gz 🙂

 18. Maya
  április 2, 2013 - 1:12 du.

  rossz helyre írtam persze úgy látom ^^

 19. thalrador
  április 4, 2013 - 1:32 du.

  Ezekben a postokban a legviccesebb az az első n darab kommentelő akiknek az IQ-ja alulról súrolja a szobahőmérsékletet, és véresen ugranak rá a postra, “fujj bazzeg akkor megyek vissza wowozni/swtorozni/dömperezni, hogy lehet így elrontani egy ilyen játékot megölök minden keleti népcsoportot wáááááá”
  Köszönjük Menó, totaly made my day!

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s