Kezdőlap > Blog, TERA Hungary, TERA KOR > K-TERA: kis lépések…

K-TERA: kis lépések…

Az K-TERA F2P modell váltása az eddigi eredmények alapján sikeresnek mondható. A korábbi üzleti modellel a K-TERA a koreai netcafe (PC Bang) ranglistán egészen a 21. helyre zuhant tavaly év végével, amivel a piaci részesedése 1% alá zuhant. Arról már beszámoltam, hogy rögtön az első csonka napon 30%-kal emelkedett a játékosbázis, ami jól látszik a 2. hetes össz eredményeken, ahol a K-TERA két helyet javítva a 19. helyre került 1%-os játszottsággal. Éppen minap jelenet meg a frissített január 3. heti statisztika, amiben a TERA további három helyet előre lépve immáron már a 16. helyen van 1,23%-os össz. piaci részesedéssel (ez újabb 17%-os javulás).

Akiben esetleg felmerülne azt, hogy ez nem túl sok, annak egy kis okfejtés: Koreában cirka 1 éve tört be a LoL (League of Legends), ami egy pillanat alatt írta felül a teljes addigi játékszokásokat és tört stabilan a lista elejére stabil 30%-kal. Egy szintén igen népszerű koreai FPS  szintén stabilan hozza a 10%-ot, ezért a ranglista további 18 tagja osztozik a fennmaradó 60%-on. Ha figyelembe vesszük, hogy az olyan nagy nevek mint pl: Aion (6,4%), Blade and Soul (6,81%) vagy a Diablo 3 (2,24%) még együtt is alig 15%-os piaci részesedést adnak ki, akkor szerintem nincs min csodálkozni. A nemrégiben frissen rajtolt és az előfizetéses modell miatt igen nagyot bukott blockbuster ArcheAge tud felmutatna 5,93%-ot. Csak érdekességképpen a koreai netcafekban heti szinten potom 5,5 millió órát játszanak a top 20 játékkal. Ebből képvisel a K-TERA 81.800 órát. Mindezt úgy, hogy az F2P patch Koreában még csak új contentet sem hozott, hiszen náluk a 3v3 arena és a Crucible of Flame ranked instance már november óta benne van a játékban és egyelőre még nincs megerősítve, hogy mikor jelenne meg az Alliance content.


 1. január 22, 2013 - 8:21 de.

  Hogy mit esznek még az Aionon, az számomra rejtély… Nem tudom elképzelni, hogy bármelyik kiadó élvezhetővé tudná varázsolni azt a rakás $%#!-t 😀

  • január 22, 2013 - 11:38 de.

   Nagyon sokat zuhant az AION népszerűsége Koreában is az elmúlt egy évben. Egy éve még stabilan tartotta a 20%-ot…

 2. Rengar
  január 22, 2013 - 8:37 de.

  Aion jó, pár hétig, utána messze elkerülöd… Blade and soul érdekelne, de annak van már pontos dátuma mikor jön ki eu-ba? LoL meg egyértelmű, mai napig játszok vele, ha van időm. Hajrá Tera. 🙂

 3. Wranck
  január 22, 2013 - 8:30 du.

  Szergely: A Boobs and Tits egy rakás.. TERA nyomába se fog érni. Scriptelt fos és gagyi a design,világ… Női karakterek nagy szarok.. Tucat MMO, Ncsoft mentőhajója,ebből nekem elég volt.

  Aion ,nem akkora gány,főleg koreában ahol jönnek a patchek ,de igazából nekem a világ tetszik a sok f.szsága ellenére nem olyan rossz,habár a történet nagyon szét van szabdalva. 3 év telt el és még csak Tiamat halt meg és ugyanolyan senki a játékos ,mint volt ezt az egyet is segítséggel öli meg. Lesz.rom a sok pve instát,farmot ,engem a története is érdekel. Meg évezzem már,TERÁBAN élveztem mindent behúzni és gyilkolni 360 fokos szögben. Nem az van,hogy a meele class egy fos és lassú. Tetszik,hogy lehet csapkodni ,mint pl egy Witcher-ben és nem auto attack f.szság van.

  TERA történet mesélése nagyon érdekes eddig,habár az istenek baromságát nem birom meg a titános dolgot. Maguk az istenek viszont ezt a tipikus bukott feelinget mutatják. Habár még csak múlt héten kezdtem,de várom ,hogy hova fog vezetni a történet. HAJRÁ POPORI SLAYEREK! 😀
  Aion a játék kultúrám része volt és lesz még hosszú ideig még remélem,nem tagadhatom le,a potenciálja még megvan csak Ncsoft visszahúzása fojtogatja,Ncsoft egy idióta bagázs Aiont kellett volna megújítani és csiszolgatni,tudom egy fejős tehén lett és volt Nc célja ami kár.

  ArchAge-ben csalódtam animáció gáz,motorral még bajók lesznek. Azt mondanám 80-90%-ban van kész és igazából Jake Song egy L1-L2-=L3-at akar és behúzni a LineAge táborát. Cash shop + 20 eurós (itt tuti annyi lesz mivel 19-20 dollár mindig így számolódik) =paytowin vagy nem is tudom mi jön itt. Nem érti meg nyugaton nincs esélye paytoplay-el. Amúgy a korlátokról van már hír EU-n? Olvastam TERA NA truly free ,hát nem tudom. Kiveszek vmit és eladom elég gáz ,most tényleg olyat kapjatok veteránok a pénzetekért ami több ,mint egy szimpla kiszedés és visszarakás. Gameforge az Aiont így ölte meg,hoppon maradt a kezdő,a veterán,a fizető,ezért félek.

 4. Rosert
  január 22, 2013 - 8:59 du.

  Számomra az a rejtély, hogy mit esznek az emberek a D3, és a felfoghatatlan dolog, hogy hogy képesek emberek még a WoWért fizetni ?!?!?! A D3 volt életem eddigi legnagyobb csalódása, közvetlen utána pedig jön a szintén Blizzard játék az SC2. Mind a 3 játékot az évtized legnagyobb hypeja harangozta be, és borzasztóan rosszak. Oké, ez így túlzás, kb 2 hónapig el van az ember velük, aztán elege lesz az egészből. A LoL pedig nem kérdés, hogy piacvezető; F2P, aki szeretne pénzt költeni rá, az költhet, de nem részesül hátrányba az sem, aki nem tud rá pénzt áldozni. Hétről-hétre fejlesztések, és szerény véleményem szerint a sokat kritizált játékegyensúlyal is minden rendben.

 5. Zalethel
  január 23, 2013 - 10:08 de.

  Képzeld el én például (sok-sok játékoson kívül) még mindig hajlandó vagyok fizetni a wow-ért mert igaz hogy grafikailag és a játék motorja már 10 éves technológia de egy dologban nagyon jó a játék a többi mmorpg-vel szemben. Mégpedig az összetettségben. Rengeteg lehetőség van a végjátékban és folyamatosak a patch frissítések. Igaz ennyi pénzért lehet is…. Nos látod én vagyok a példa aki nem azért Terázik mert a többi mmo-t megunta vagy utálja hanem mert széles a látóköröm és persze mert ezt is szeretem. 🙂

  • Rosert
   január 23, 2013 - 5:21 du.

   Nem az engineről beszélek, az már akkor elavult volt amikor a játék megjelent, ennek ellenére játszottam vele évekig. Itt arról van szó, hogy a játékfejlesztő nem a játékosok érdekeit nézi, hanem azt, hogy hogyan tud még több pénzt nyerni az új project fejlesztésére. 4 éven keresztül nem volt balance a játékban, és kétlem, hogy most lenne. Ha patchelnek valamit annak soha nem jó a vége. Minden expansion új skill rendszert von maga után: az előző hibáit sem tudják kijavítani, helyette csinálnak egy másikat ami ugyan olyan rossz 😀 Arról nem is beszélek, hogy a lore már elment egy elég bugyuta irányba.

   • Pocak
    január 23, 2013 - 7:17 du.

    Ne mond már! a fejlesztők a saját érdekeiket nézik? Azok a szemetek! Hogy tehetnek ilyet?

    Talán úgy, hogy egy profitorientált vállalat alkalmazottai, akik abból élnek, hogy a munkájuk után fizetést kapnak, ha a cég hasznot hoz. De csak ha hasznot hoz! Ellenkező esetben rollo le, és utca!

    Nem mellesleg a szoftverpiac sajnos így alakult. Mi felhasználók szinte nulla jogot (tulajdonjogot bizonyosan nem) nyerünk a pénzünkért. Nincs reklamácós lehetőség szinte semmiért és ez vélhetően így is marad immár örökké. Gyakran félkész terméket adnak el nekünk és mi megvesszük, majd várjuk a javításokat, mint a messiást. Ez vani, ilyen ez a világ.

    Én pl. sosem játszottam a WoW-al, de valamit csak jól csinálnak ott a Blizzardnál, ha millióan meg hosszú évek óta fizetnek nekik.

 6. Rosert
  január 23, 2013 - 9:26 du.

  Te jó ég…. Okés, átfogalmazom. A Blizzard nem fejleszti a játékát, hanem futtatja, hogy pénzt hozzon. És nem kell feltétlen jobb játékot csinálni ahhoz, hogy sokan fizessenek érte. Elég, ha jó a marketingje. Lsd. mc donalds, apple, bmw, playstation

  • január 24, 2013 - 3:30 du.

   WoW esetében a nagy titok az időzítés és nem más. Én ezt már nagyon régóta így tartom. Ha a mai piacra jönne ki a mostani grafikájával stb. ugyan olyan MMO-nak számítana az emberek szemében mint bármi más. Ránézel és azt mondod: Már megint egy új MMO a sok közül. 🙂

   • Rengar
    január 25, 2013 - 8:20 de.

    Ez nem teljesen igaz, mert én tuti játszanék vele. Mi az oka? Hát a warcraft részek, amik zseniálisak voltak. Pont emiatt játszottam a WoW-al is évekig, mert imádom a világot, csak már unalmas és nem tudnak mit kitalálni. De ha most jönne ki mai kornak megfelelő grafikával, újra megvenném. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s