Kezdőlap > Blog, TERA ENG, TERA Hungary, TERA Online > TERA kezdő szemmel ~ Majin kérdései

TERA kezdő szemmel ~ Majin kérdései

Az elmúlt napokban több olyan kérdés is előkerült, amikre – mint már befutott MMO – nem nagyon számítottam a TERA kapcsán. Mindez persze nem is csoda, hiszen az F2P bejelentés hatására teljesen új játékosok ismerkedtek meg a TERA világával és kötelezték el magukat hosszabb/rövidebb időre a TERA mellett. A blogon, facebookon és a fórumokon feltett megannyi kérdés mellett emailben is kapjuk ám a jobbnál-jobb kérdéseket. Az egyik legutóbbi igen méretes levél Majintól érkezett, aki sok olyan kérdést tett fel ami szerintem nem csak neki lehet hasznos, ezért a kérdéseket kirakom ide a blogra is. Viszont rendhagyó módon most ezekre nem válaszolok, hanem a blog olvasóit kérem meg, hogy tegyék meg ezt helyettem. Annyit kérek, hogyha az eredeti kérdésekre reagálsz, akkor jelöld sorszámmal, hogy melyikre válaszolsz. Majin levele a tovább után:

1.Questek
Jelenleg 31-es Archer vagyok (2 nap atom küldizés után… mennyi lesz a lvl60? 3hét?) és eddig a story questek gyakorlatilag úgy vezettek végig az adott területen, hogy sohasem volt más hely, ahova mehetnék. Minden nagyobb terület összes zónáján végigvittek, szóval azt is valószínűnek tartom, hogy konkrétan eddig az összes outdoor küldit megcsináltam a játékban. Most viszont az történt, hogy a Sinestral manorhoz vezető story quest végeztével Samael elküldött Val Aureum-ban, majd amint megcsináltam a bányában a story questet (de gyűlöltem), utána elküldtek Ostgarathba. Úgy, hogy konkrétan Val Aureum területeit még el sem kezdtem bejárni és a bányában található sárga küldiket csináltam csak meg. A kérdésem az, hogy jellemző, hogy innentől kezdve több terület és több lehetőség lesz azonos szintű küldetések teljesítésére? Csak mert lvl30ig tényleg az volt a jellemző, hogy szépen végigvitt a játék minden területen, ahova küldtek, most viszont úgy néz ki hogy Val Aureum és Ostgarath is totál szűz még. Csak azért kérdezem, mert nem szeretnék kihagyni semmi lényegeset, és eddig is jó volt megcsinálni mindent, letakarítani a játékot, szépen haladni előre. Nem szeretnék elszalasztani semmit azzal hogy “rosszul questelek”. Szóval a kérdésem az hogy innentől kezdve jellemző lesz az hogy a sztori Q sokszor sokfelé visz és mostmár alkalmam lesz egyszerre több azonos szintű területen is küldizni, úgyhogy ne aggódjak, nem történik semmi, ha nem csinálom meg az összes Q-t a jatékban?
2.Enchantolás
nagyjából értem a dolog lényegét, viszont sem az ingame manuál sem az en masse egyébként baromi jó tera guide-ja nem említi részletesebben azokat, amikre kíváncsi vagyok. Számít hogy milyen sorrendben enchantolom a tárgyat? Ha pl Normal, Normal, Uncommon tárgyat használok enchant alapanyagként, akkor az enchantolt tárgy jobb lesz, mintha Normal, Uncommon, Normal tárgyat használnék? Továbbá miért mondta azt az NPC hogy +3-ra lehet enchantolni csak, amikor úgy tudom, hogy +12-ig mehet az enchant. Az enchantnál a + statok randomra jönnek, vagy bármilyen azonos tierbe tartozó Uncommon tárgy ugyanazt a plusz mennyiséget adja, mint a többi, és az összes Normal tárgy is ugyanannyival növeli a statokat?
3.Egyéb
-Van egy ilyen fülem hogy “Calim Item” a játékban. Itt van pár tárgy. Többek között egy fehér ló is. Ez konkrétan micsoda? Csak pár tárgy, amit úgymond igényelhetek, szóval vegyem csak el őket és használjam?
-Az enigmatic és a Masterwork pontosan mit takar? Tudom, hogy az enigmatic tárgyakat fel kell IDzni de nem értem pontosan mi az az újrapörgetés a statoknál, amit szoktatok írni? A masterwork meg talán olyan cucc, amit már nem lehet enchantolni, ergo tovább erősíteni?
4.Account
Kicsit összezavarodatm ezzel a F2P rendszerrel kapcsolatban. Amikor ránéztem az accountomra (5 eurót fizettem anno a kipróbálásért), miután megtudtam, hogy mi a helyzet, akkor azt írta, hogy aktív és a típusa trial. Aztán amikor a játék újratelepítésével és patchelésével szórakoztam (mert volt vele probléma elég, ahogy írtam is a blogban) akkor beírtam az accountomhoz a PLAY-TERA jelszót és az account típusa Free Week Trialra változott. Amit észrevettem, hogy milliárdnyi korlátozás van a játékban. Nem lehet chatre írni nem lehet AH-ba cuccot berakni, vagy venni onnan. Nincs lehetőség a cuccokat bankba pakolni, még csak táncolni sem tudok a karakteremmel. Ez lesz a F2P játékosok számára a lehetőség? Mert ez borzasztóan szűkös. Onnantól kezdve, hogy nincs chat funkció gyakorlatilag az összes party Q halott ügy, és a dungeon findernél is előbb találnék mindig partyt az adott instához. Szóval kicsit meg vagyok kavarodva és azt gondolom, hogy lehet, hogy ez az ingyenes hét felülírta az egyébként működő, csak ingyenesként létező accountomat, mert enhezen tudom elképzelni hogy az ingyen játszóknak ilyen alapvető funkciókat nem adnának. De majd meglátjuk, ha letelik az egy hát akkor mit ér az actív trial account. Ez a februári F2P váltás egyébként csak a most fizetőknek szól, nem? Mert már most egy frissen regisztrált accounttal is lehet játszani, bár lehet, hogy azzal csak ezt az egy hetet és ha nem volt előtte élő accountod, akkor várnod kell februárig. Erről tudtok valami bővebbet?
Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe így hétfőn reggel, remélem azért nem terhel le titeket nagyon:) A játék messze a legjobb MMO amivel eddig játszottam, úgyhogy valószínűleg lesz még pár hasonló levelem. Szép napot.
Majin

 1. Majin
  január 16, 2013 - 8:15 de.

  Néhány kérdésre azóta már megkaptam a választ, de rendhagyó módon én sem írom le, melyek azok, így akik esetleg ugyanezekkel a kérdésekkel rendelkeznek, ők is választ kaphatnak:)

 2. Pocak
  január 16, 2013 - 9:16 de.

  1, A TERA-ban több mint 2000 küldetés van, így a válasz igen az első kérdésedre. Elágaznak a bejárható területek. De ez már évé 20 körül elkezdődik Tuwangi Mire nevű zónával, ami lvl 19-től elkezdhető és 31 küldije van.

  2. Az encsizésnél nem befolyásolja a tárgy tulajdonságát a rátett nyersanyagként használt másik tárgy. Azok a statok, amelyek mögött kis zöld kör van, újra rakhatóak random common enigmatic és common identification tekercsekkel. +6-og sima alkahestet kell használni, de +9-re már csak a spec. vendornál 20.20 goldért kapható zöld tekercsel lehet +9-ig húzni. +6-ig fehér és zöld cuccok is jók lehetnek. Felette már kék fodder ajánlott. +12-re csak azt tudsz felrántani, ami masterwork lett. Azonod tierü tárgy kell és ruhánál tárgy típusa is azonos kell legyen. Tehát kesztyűt csak kesztyűvel lehet pl. Fegyvernél nincs ilyen megkötés.
  http://voidwalkers.hu/page.php?11 (az itt írt gold árak már nem aktuálisak) http://voidwalkers.hu/page.php?12

  Az Item Calm fül alatt azok a tárgyak vannak, amiket jutalmul kapsz a collector edition megvásárlásáért. ékszerek is vannak ott,a mik jól jöhetnek ám alacsony szinten! 

  3. Az újrapörgetés azt jelenti, hogy ha nem tetszik a kapott stat, újra enigmatizálod. Lásd kicsit fentebb. kb. 5-7 gold a két common tekercs. Pl. cipőbe full speed statot tenni, ha ugy tetszik. A master work is újra enigmatizálható, de csak masterwork tekercsekkel. Illetve azt +12-ig hőzhatod. No meg kissé erősebbek lesznek rajta a plussz értékek. Van spelbind por, ami kb. 30 gold, ebből annyit kell használni (ez 3 felett már nem igaz, mert hatványozza) ahány a tierje a tárgynak. Ez egy-egy változtatható statot fixen megőriz amikor újra engimatizálsz. így, ha van egy értékes statod, azt megtarthatod, és csak a többi változik.
  http://voidwalkers.hu/page.php?13
  4. lesznek korlátozások, de kevesebb. Lásd: http://tera-europe.com/tera-club.html

 3. január 16, 2013 - 9:59 de.

  1. Ha 2 nap alatt 31. szintig jutottál és tartod a tempót, akkor 1, max 1,5 hét elérni a 60-at. Jellemzően 2-2,5 hét ezt kényelmes tempóban (napi 5-7 óra játékidővel) elérni.
  Questeknél a story questeket kötelező csinálni (ezek több szálon futnak, egymásra épülve, ha elmarad egy ilyen szál, esetleg elzárhatod magad bizonyos endgame instáktól), minden más szabadon választott. Vannak olyan területek, ahol csak sima questek vanak, ezért ha elmarad egy ilyen, nincs belőle gond. Pl. Pirate Grotto-ban most voltam először, alttal, eddig valahogy mindig kimaradt az a rész…
  Ha minden questet megcsinálsz, akkor sokáig magasabb szintű leszel, mint az aktuális terület, viszont 48-49-es szint felé már kevesebb lesz a quest, egészen 56-ig így is lesz. Akik elhagyják a BAM-os questeket, azoknak ebben az intervallumban már farmolniuk kell a questelés mellett, de ha valaki becsületesen questel, akkor nem lesz gond 🙂

 4. Jegbonto
  január 16, 2013 - 10:05 de.

  4.
  Az a mód amiben te játszol Trial, ezért tapasztalod a megkötéseket amiket írtál.
  Természetesen a f2p model-ben nem lesznek ilyen drasztikus érvágások. A f2p váltás után ezek a trial accountok átalakulnak free-user-ekké és tovább folytathatják a játékot a jóval kevesebb megkötéssel. Tehát aki nem tud várni még pár hetet essen neki a Trialnak és fogja fel Headstartként. 🙂

 5. január 16, 2013 - 10:24 de.

  Szia Majin!
  1, LvL30 környékén van egy kellemetlen párhuzam a bánya és a popori birodalom között. A questek nagyjából ugyan azon karakter szint tartományra vannak írva, így ha még néhány kanyar insta is becsúszik (és vele együtt 2-3 szintlépés) akkor valamelyik területen biztos hogy szinted alatti questeket kell hogy teljesíts. Én többször átestem a kényszeru választáson és 1 alkalom kivételével mindig a popori földrészen fejlodtem inkább, a bánya tényleg kissé komor és unalmas, ellentétben a töklámpásokkal. 🙂 A bánya story részét természetesen ettol függetlenül végig érdemes csinálni.
  2, Enchant: sikeres enchantnál mindegy hogy milyen tárggyal ütötted fel az itemet, a plusz érték ugyanannyi. A sikerességet már inkább befolyásolja a rá enchantolt tárgy minosége (fehér,uncommon, rare, superior). Minimális %-os siker ráta növekedés van attól függoen, hogy milyen eros tárgyat enchantolsz rá a viselni kívánt tárgyra. Nálam pl a bevált képlet +2 -ig fehér, +4-ig zöld, +7 (esetleg 8) -ig kék és e fölött superior (sárga) tárggyal plusszoltam. Errol azért olvasgass még és hallgasd meg mások tapasztalatait is.
  3, Enigmatic tulajdonsággal lehet játszani. Amikor tárgyat azonosítasz akkor rákerül néhány addig azonosítatlan tuladonság, amely bónuszokat megkapja a tárgy, ha eléri az adott bónusz mellett feltüntetett plusszolási szintet. Ha az adott tárgyra egy másik scroll segítségével vissza teszed az enigmaticot és újra leveszed, jó eséllyel más rejtett stat fog megjelenni a fegyver bónusz statjainál. Ezt szokás “pörgetni”, amíg azokat a statokat meg nem kapja a tárgy, amiért már érdemesnek tartod odáig felenchantolni.
  4, Az ingyenes próba lehetőség mint sok más MMO -ban itt is korlátozott hozzáférést enged a játékhoz sajnos. Az F2P -ben ezek a korlátozások nem lesznek meg (chat, bank hozzáférés, AH, stb). A különböző hozzáférések összehasonlítását itt találod meg: http://tera-europe.com/tera-club.html
  A próba időszak időtartama számomra is kérdéses. Ha jól emlékszem korábban 1 hetes volt, most azonban talán épp a F2P közeledte miatt már nem látok idő korlátot a free trial -ban. Nekem is fut egy ilyen trialos accountom, 2-3 nap és kiderül, nekem akkor jár le az 1 hét. 🙂 A veterán accountom pihen és vár. 🙂

  Ha valamiben tévedtem majd kijavítanak a többiek. Remélem azért mindenre választ kaptál.

 6. Szmutyi
  január 16, 2013 - 10:48 de.

  3.
  A Claim Item funkció akkor elérhető (mármint tartalmaz bizonyos itemeket) ha megvetted a játékot bármilyen formában. ( Collectors Edition, Standard Digital stb…) Ezek között lehet az általad fent említett fehér ló, CE-seknek Frost Lion (az oroszlán), fülbevaló, nyaklánc, maszk, szemcsi stb…
  Simán kiveszed és használod, lejárati idejük nincs, minden karakterednél felhasználható, ha esetleg törölnéd (mert hogy eladni nem lehet sehogy) újra kiveheted a menüből, nem veszik el.
  4.
  Ezek a korlátozások amiket most tapasztalsz (no-chat, bank stb) el fognak tűnni a F2P váltás után. Mint leírta Meno, semmilyen hátrányban nem lesz részük a f2p játékosoknak csupán 1-2 limitáció a karakter-slotoknál, bank taboknál de az még tűrhető. (elvileg ezeket lehet majd venni, legalábbis NA-n így lesz. Ha ott akkor itt is nagy vszinűséggel). Ennek a játéknak van több jövője nem annak a parasztvakító Aion-nak. Bár failforge-nél senki nem tudhatja ugyanis az NA kiadó szabad kezet adott a kiadónak a shoppal kapcsolatos ügyekben.
  (Meg úgy mindenben tudomásom szerint)

  Remélem nem írtam túl bonyolultan. Jó játékot szép napot !

 7. Qzzi
  január 16, 2013 - 11:24 de.

  Hello
  Fejlődés lényegében végig visz minden területen. De amik kimaradnak ott az adott terület fővárosában mindig vannak normál kvesztek amik viszont tényleg végig visznek az adott területen. Is BAM-os kveszteknek sztem jo 75%-at nem csináltam meg és nem voltam soha farmolásra itélve. És mindkét karakteremmel ugy vagyok 60 hogy kismillió normál kvesztem maradt és story kvesztből is van még van négy. Instákba is csak kis szinten max 2x voltam ( ebből az is lejön hogy nem foglalkoztam 60 ig a gear-el se, amit kaptam kvesztből vagy ami esett azt használtam. Nem mellesleg így mind a két karakterrel 60 ra kb 9ezer goldot sikerult összekaparnom ami azért 60 ra nem jött rosszul brokerből egész tűrhetően felöltöztem anno.

 8. TeddySnow
  január 16, 2013 - 11:50 de.

  nekem az lenen a kérdésem, hogy a PvP rendszer ugyan olyan maradt ?
  mármint az a “büntetlen” kategória?

  • 0zirisz
   január 16, 2013 - 12:28 du.

   Jelenleg úgy működik a PvP rendszer, hogy a PK-t te tudod ki be kapcsolni abban az esetben, ha nem harc közben vagy. Amennyiben nálad 6-11 szinttel kisebb karaktert ölsz meg akkor 60 infamy pontot kapsz, ha 12 szinttel kisebbet akkor 120 pontot. Ez azt jelenti, hogy nem tudod kikapcsolni a PK-t és mindenki számára ölhető maradsz. Aki pedig piros játékost lát az oda is fog menni, hogy megöljön, és nem lesz egyedül. 🙂 Ezt úgy tudod ledolgozni, hogy veled egy szinten lévő mobokat ölsz. 1 mob 1 infamy pont. A másik lehetőség, hogy megvárod amíg magától lejár, pár percenként csökken egy ponttal.

   • január 16, 2013 - 12:57 du.

    Egy ToT alatt (20 perc) simán lejön 120-150 infamy, muhaha 😀

   • TeddySnow
    január 18, 2013 - 7:27 du.

    vagyis ugyan olyan kaki :/

 9. Liri
  január 16, 2013 - 1:06 du.

  3. Engimatic item az, amit lehet enchantolni +9ig.
  Masterwork item pedig, amelyiket +12ig lehet felvinni.
  Engimatic itemek eshetnek mobokból/bossokból és meg is lehet venni őket különböző tokenekért/repuért.
  Masterwork item azonban nem potyog. Ehhez van egy külön scroll, amivel a masterworkölhető (szép szó :D) itemet, meg lehet próbálni felhúzni. Nem minden enchantolható item lehet masterwork. Ezt az item leírásában jelzik.

  A “kipörgetést” akkor is meg tudod tenni, ha már felplusszoltad az itemet. Nem vesznek el róla a “plusszok” csak a statok kicserélődnek.
  illetve a statokat,amiket meg szeretnél tartani (mert alap esetben az összes stat cserélődik-ezért kell pörgetni párszor) lockolni is lehet. Kivalaszthatod azt is melyiket tartanád meg. Ehhez egy por szükséges. De elég drága mulatság.

 10. Atom
  január 16, 2013 - 5:27 du.

  Másik Bejegyzésben már feltettem a kérdésem, de ahogy nézem ott nem pörögnek így a hozzászólások, így felteszem ide is:
  “Csak egy apró kérdésem lenne. Jan 30 után is meg lehet venni a játékot, és kvázi Veterán minősítésre kerülni?, vagy feb 1- már csak a tera club fog létezni mint free upgrade lehetőség?
  Választ előre is köszönöm.”

  • Szergely
   január 16, 2013 - 5:57 du.

   Nem vagyok benne biztos, valahol az EU fórumon felvetették, hogy februártól digitálisan már nem lehet megvásárolni a játékot, csak boltokból lehet megvenni DVD-n, de nem emlékszek, hogy lett volna hivatalos megerősítés. Character slot és bank is bővíthető lesz elvileg item shopon keresztül, szóval nem elképzelhetetlen, hogy a digitális terjesztés beszüntetése mellett döntenek.
   Am jan. 30-ig féláron lehet megvásárolni a standard editiont, ami már veteran rangot fog biztosítani, a trial pedig már kevesebb megkötéssel játszható, szval hajrá!

 11. Masako
  január 16, 2013 - 7:52 du.

  “With the launch of our Free2Play version there is no longer any need to buy a box or digital version. The game can then be downloaded for free on our website. Of course it is possible that some retail partners will still have copies of TERA in stock. You will still be able to gain the Veteran account status by buying one of those copies.”

  Benne van a F.A.Q-ban.
  Amúgy ha már ide löttyentem had kérdezzem meg.
  Trial accountos lehet guildben?

  • január 16, 2013 - 8:03 du.

   “You can be invited to join a guild, and join your friends here.”
   Szintén F.A.Q. 😀

   • Masako
    január 16, 2013 - 8:10 du.

    Még jó hogy van két szemem xD

 12. Majin
  január 16, 2013 - 9:32 du.

  Köszönöm szépen mindenkinek a kimerítő válaszokat! Nem is reméltem, hogy ennyi hasznos információval találkozom majd. Az itemizációt (ami ennek a játéknak talán a legbonyolultabb és egyben legvonzóbb része) még nem tettem 100%-ig magamévá, de igyekszem:) Amennyiben van olyan, aki elég pengének érzi magát a témában és nem bánja ha a szabadidejéből rám áldoz egy keveset az adjon egy e-mail címet, és dobok még pár kérdést az enchantolással kapcsolatban. Ide már nincs pofám többet beírni:)

  A Claim Itemeknél egyébként egy lvl10es kék nyakék, 1 lvl35ös sárga gyűrű és egy fehér paci volt. Ezek accountra vonatkozó itemek, akármelyik karival akármennyit használhatok. Nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki őket, mindenesetre a fehér paci ezerszer csinibb, mint a barna (bár a fekete pairpától azért még messze áll:)

  Ha van rá igény és lehetőség lehet, hogy idővel összejön még pár ilyen kérdés, aztán lehet csinálni egy Majin kérdez rovatot. Ahogy látom a közösség elég segítőkész és biztos vagyok benne, hogy nem csak számomra szolgált hasznos információval a bejegyzés. Köszi még egyszer a sok segítséget!

 13. Masako
  január 16, 2013 - 9:41 du.

  Szergely amúgy az szép és jó hogy lehet csatlakozni, de igazából whisperelni nem tudok senkire sem. Global-ra ugyancsak nem tudok írni. Egyedül a party chat működik-.
  Most is online vagyok ha valakinek van kedve dumálni vagy invelni vagy akármi akkor Yokkako néven Killian szeró.

  • Szergely
   január 16, 2013 - 10:33 du.

   Végül megoldódott 😀

 14. Homeye
  január 17, 2013 - 8:55 du.

  Nincs lehetőség instant karakter törlésre? Ez így kaki, hogyha más kinézetet akarok adni a karinak (mert ugye nincs ingame fodrász) vagy esetleg ugyanazzal a névvel más kaszot, akkor még várjak 24 órát…

 15. frodo
  január 18, 2013 - 4:25 du.

  hali.bocs ha off de nem találtam jobb helyet a kérdésnek.az érdekelne hogy pvpben,a human passiveja(30% hp alatti resi) nagyon sokat számít-e?mert castanic warit kezdtem,sokkal jobban tetszik a mozgásuk/ruhájuk/cuccuk/ viszont az 1%crit elég gyerekes..köszi.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s